Pressmeddelande: Storsatsningen Skolmusik återvänder

14.03.2024

STORSATSNINGEN SKOLMUSIK ÅTERVÄNDER – DENNA GÅNG TILL TAMMERFORS

Pressmeddelande
Datum: 14 mars 2024

Skolmusik, den populära musikfestivalen för grundskoleelever och elever på andra stadiet, återvänder denna gång till Tammerfors den 24-25 april 2024. Arrangerad av DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland, bjuder Skolmusik 2024 in till en minnesvärd upplevelse med temat “Kulturmöten”. 

I år samlar festivalen över 3000 elever och lärare från hela Svenskfinland för att dela sin passion för musik och kultur. Sedan 1987 har Skolmusik varit en betydande del av den finlandssvenska musikscenen och för 2024 års upplaga fortsätter traditionen med att erbjuda en konstnärligt högklassig upplevelse och ett omfattande program.

SKOLMUSIK 2024 FIRAR KULTURMÖTEN MED OMFATTANDE PROGRAM

Med temat ”Kulturmöten” strävar Skolmusik 2024 efter att främja förståelse, inkludering och respekt för varandras kulturarv genom musiken som gemensamt språk. Festivalen kommer att erbjuda en mix av gästkonserter, workshoppar och framträdanden där eleverna själva får visa upp sina musikaliska talanger. Höjdpunkten på festivalen är den storslagna festkonserten i Hakametsä ishall där eleverna inte bara är publik utan också artister. Festkonserten kommer att spelas in av Yle och finnas tillgänglig i efterhand på Yle Arenan. Jonathan Granbacka och Tika Sevón Liljegren fungerar som festkonsertens konferencierer. 

NYSKRIVEN MUSIK OCH BRED REPERTOAR

Skolmusik 2024 repertoaren inkluderar 10 nyskrivna och nyarrangerade verk, samt ett Skolmusikmedley, skapat av både etablerade låtskrivare och nya kompositörer med koppling till Svenskfinland. Exempel på låtskrivare och artister som bidragit till repertoaren är Frida Andersson, Bo Sundström, Humorgruppen KAJ, Josefin Siren och Paleface. Låtbeställningarna arbetades fram med målet att deltagarna ska få ta del av en bred repertoar med blandade genrer och att låtarna närmar sig festivalens tema från olika håll. Du kan lyssna på låtarna och studera repertoaren närmare här

Kapellmästare för Skolmusik 2024 är Nils-Petter Ankarblom. Nils-Petter är kompositör, arrangör och dirigent baserad i Sverige. Han är en av få svenskar som dirigerat musikal på Broadway och han har musikaliskt lett otaliga teaterproduktioner i både Sverige och USA. 

CITAT FRÅN PROJEKTLEDAREN OCH KOMMUNIKATÖREN

“Skolmusik är det största musikevenemanget för barn och unga i Svenskfinland. På grund av coronapandemin som satte käppar i hjulet för den förra Skolmusikfestivalen är det nu sju år sedan en fysisk Skolmusikfestival senast har gått av stapeln, så det är hög tid att samlas och uppleva musikglädje tillsammans igen! Arbetet bakom Skolmusik 2024 har redan pågått i flera år  och vi ser så mycket fram emot att äntligen få välkomna alla sångglada barn och unga till Tammerfors i april.”

säger Hilde Talus Losvik, projektledare för Skolmusik 2024

Skolmusik är en fantastisk möjlighet för unga att lära sig av varandra och skapa nya kontakter. Det är en festival som inte bara handlar om musik, utan också om att skapa gemenskap och kulturell förståelse.

säger Louise Mannil, Kommunikatör för DUNK.

AVSLUTANDE INFORMATION OCH KONTAKT 

Om du vill bevaka Skolmusik 2024 på plats i Tammerfors behöver du en biljett för att komma in på festkonserten i Hakametsä ishall. Anmäl din närvaro till Louise Mannil.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Hilde Losvik, Verksamhetsledare för DUNK och Projektledare för Skolmusik 2024
Besvarar alla frågor relaterade till Skolmusik
Telefon: +358 40 045 5605
E-post: hilde@dunk.fi 

Louise Mannil, Kommunikatör för DUNK
Kontaktperson för pressförfrågningar
Telefon: +358 40 1253 446
E-post: louise@dunk.fi

För mer information om Skolmusik 2024 besök hemsidan och följ oss på sociala medier (@skolmusik och @deungasmusikforbund). 

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Senaste inläggen