Konserter

Konserter

Under Skolmusik 2024 ordnas förutom festkonserten ett antal olika konserter som deltagarna kan uppträda på eller ta del av som publik. 

FESTKONSERT

Festkonserten ordnas kl 18 på torsdag 25 april. Festkonserten arrangeras i Hakametsä ishall. På festkonserten framförs den officiella Skolmusikrepertoaren med konferencierer och orkester. Notera att deltagande på festkonserten med en grupp innebär att man deltar i programmet och framförandet av den gemensamma repertoaren. Sångarna är alltså både artister och publik! Anmälan till festkonserten görs i anmälningsformuläret. Repertoarhäftet fungerar som inträdesbiljett till festkonserten för eleverna.

MOSAIKKONSERTER

Mosaikkonserterna planeras på förhand för att skapa en så bra konsertupplevelse som möjligt såväl för de som står på scenen som för de som sitter i publiken, bland annat med hjälp av professionell scen- och ljudteknik. Skicka in en demo till skolmusik@dunk.fi om ni vill uppträda på en mosaikkonsert, senast 29.2.2024. Baserat på demona bygger vi upp en så bra konserthelhet som möjligt.

OPEN STAGE

Open Stage-konserterna är lite mindre, och grupperna uppträder akustiskt med eget program. Ni anmäler er till Open Stage-konserterna i anmälningsformuläret. E-posta namn på er grupp/ert framträdande senast 29.2.2024 till skolmusik@dunk.fi.

GÄSTKONSERTER

Under Skolmusik ordnas även gästkonserter och deltagande grupper kan ta del av dessa som publik. I anmälningsformuläret kan ni kryssa i om ni önskar delta i en gästkonsert som publik och vi pusslar ihop vilken konsert som passar ert schema bäst. Gästkonserterna är gratis för Skolmusiks deltagare.

24.4.2024 FINLANDS UNGDOMSKÖR/SUOMEN NUORISOKUORO 
På Finlands Ungdomskörs gästkonsert får man ta del av sånger som behandlar barnrättigheter; alla borde ha
 rätten till fred, trygghet, självbestämmanderätt och rätten till sitt eget språk och kultur. I samband med temat hör publiken också sånger om sommarens härlighet och naturen. Finlands Ungdomskör är utnämnd till Yles Ungdomskör 2023-24. Kören dirigeras av dess konstnärliga ledare Elisa Huovinen.

24.4.2024 GLOBAL ORCHESTRA CONCERT
Global Orchestra är en mångkulturell ensemble som spelar musik från olika länder och kulturer. Orkestern försöker också hitta nya sätt att kombinera instrument och spelsätt på ett innovativt och banbrytande sätt. Gruppen strävar också till att stärka samhörigheten i förhållande till vår gemensamma mänsklighet. Uppsättningen varierar från år till år, men för tillfället är medlemmarna från bl.a. Syrien, Iran, Chile, Taiwan, Tanzania, Slovenien, Frankrike och Finland. Orkestern har också en unik uppsättning: utöver violin, altviolin, flöjt, oboe, trummor och kontrabas etc. finns även shamisen, qanun och nyckelharpa. Global Orchestra består av studerande från utbildningsprogrammet Global Music vid Sibelius-Akademin.