Workshops

Skolmusik erbjuder workshoppar och program ni kan delta i under festivalen! Anmäl er till det program ni vill delta i, i anmälningsformuläret så försöker vi tillgodose era önskemål så gott vi kan i mån av utrymme och kapacitet. Vi erbjuder även guidade visningar på muséet Malmska gården i Jakobstads centrum.

Processdrama

Torsdag 7.5 förmiddag
Fredag 8.5 förmiddag & eftermiddag

Processdrama kan beskrivas som en dramapedagogik-metod som använder teaterns arbetssätt. Några kännetecken för ett processdrama är att deltagarna är aktivt medskapande samtidigt som det inte finns någon utomstående publik. Temat är klimatoro. 

Workshopledare: Ida-Maria Rak, teater- och dramalärare för barn och unga.

Deltagarantal: max 25 pers
Åldersgrupp: 10-12 år
Avgift: 30 €/grupp

Återvunnen poesi!

Fortlöpande torsdag 7.5 & fredag 8.5

Inspiration är inte svårfunnen, bara man kommer ihåg att leta! Vad är en dikt och hur kan en dikt se ut? Tillsammans funderar vi kring det och klipper, klistrar, hittar och lånar ur återvunnet material och skriver våra egna dikter utgående från det.

Workshopledare: Ellen Strömberg som är författare och jobbar med ordkonst.

Antal deltagare: max 20
Åldersgrupp: 8-13
Avgift: 30 €/grupp

Drumline

Torsdag 7.5 förmiddag

Drumline är en del av en marschensemble (Marching band) en sektion bestående av slaginstrument. Under workshoppen kommer vi att bekanta oss med instrumenten i drumline samt spela tillsammans i drumlineuppsättning.

Workshopledare: Patrik Björni, frilansmusiker och trumlärare vid Wava-institutet och Yrkesakademin i Jakobstad. Patrik har studerat vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad och The Drummer’s Collective i New York.

Deltagarantal: max 18 pers
Workshop 1 (60min): lågstadiet
Workshop 2 (60min): högstadiet/gymnasiet
Avgift: 30 €/grupp

 

HattiFnatt-workshop

Fortlöpande torsdag 7.5 & fredag 8.5

Vi skapar roliga hattar med fnatt av papperstallrikar! Temat är fantasifiskar och sjögräs. Materialen vi jobbar med är silkespapper, knytgarn och tuschpennor. 

Workshopledare: Anna, hon är bildkonstnär och timlärare på bildkonstlinjen Balatako.

Passar för alla åldrar
Deltagarantal: max 25 st deltagare/grupp
60 min per grupp
Avgift: 30 €/grupp

Rädda haven - upcycle

Fortlöpande torsdag 7.5

Vi diskuterar hur länge det tar för olika material att brytas ner i havet. Sedan använder vi produkter av dessa material för att tillverka nya och praktiska föremål, som t.ex. armband, påsar och telefonväskor.

Workshopledare: Jessica Roos, verksamhetsledare och Carolina Ekstrand och Tina Backström som är instruktörer på Larsmo-Pedersöre 4H.

Åldersgrupp: ÅK 3-9
Deltagarantal: max 20 pers/grupp
Deltagarna tar med: oömma kläder (vi kommer att måla)
Avgift: 30 €/grupp

 

 

Dramatiserad historisk visning

Torsdag 7.5  förmiddag & eftermiddag
Fredag 8.8 förmiddag & eftermiddag

Dramatiserad visning i Malmska gården, ett borgarhem från 1800-talet. Under visningen träffar vi flera historiska personer som har berättelser om huset och dess invånare. 

Deltagarantal: 15 pers/visning
Två åldersgrupper: 10-13 år & 14-18 år
Avgiftsfri

 

Insektshotell - vi bygger bon för bin, humlor och insekter

Fredag 8.5 förmiddag & eftermiddag

Bin, humlor och insekter behövs för naturen och för oss människor. Med insektshotell hjälper vi dem att bo och må bra.  Deltagarna får konstruera sitt eget insektshotell som man antingen får ta med sig hem eller låta hänga upp i Aspegrens trädgård alternativt skolparken i Jakobstad. Deltagarna får designa, snickra och måla. 

Workshopledare: Sara Sundqvist, hon är bildkonstnär och timlärare på bildkonstlinjen Balatako i Wava-institutet. Sara arbetar mycket med textil och trä med en utgångspunkt från miljötänk och återanvändning.

Deltagarantal: max 10/grupp
Åldersgupp:  ÅK 3-6
60 min per grupp
Avgift: 30 €/grupp

Färga din egen Shiboriväska

Torsdag kl. 12-13.30

Shibori är ursprungligen ett traditionellt japanskt hantverks- och formbegrepp som betyder vrida, pressa, klämma. Det är en textil reservage-teknik där materialet mönstras med hjälp av träblock, vikningar, rör, stygn och trådar under färgningsprocessen. Balansen mellan precision och slump är en viktig del av uttrycket. 

Shibori har genom tiderna använts återkommande inom mode, bland annat vid formgivning av kimonos i Japan. Shibori används också flitigt inom inredning där designstudios färgar kuddar, gardiner, handdukar och andra textilier i spännande och unika mönsterkombinationer.  Vi kommer att använda den traditionella marinblåa färgen som bas som tangerar havet och miljön.

Kursen passar alla som är nyfikna på shibori. Du kan vara nybörjare eller redan ha erfarenhet av textilfärgning. Vi använder en teknik där vi knyter och viker mönster i tygväskan.

Workshopledare: Mia Sundström och Johanna Forsman
Deltagarantal: max 15
Åldersgrupp: ÅK 7-9
Deltagarna tar med: Oömma kläder
Avgift: 30 €/grupp

Soundpainting för kör/musikklass

Torsdag 7.5 förmiddag á 90 min

Prova på att improvisera och komponera kollektivt med hjälp av verktyget soundpainting. Under kursen lär du dig grunderna i Soundpainting och hittar på egen musik i stunden tillsammans med de andra deltagarna. Verkstaden kräver inga förkunskaper. Tecknen är lätta och roliga att lära sig.

Deltagarantal: en kör/klass ca 15-25 sångare
Åldersgrupp: andra stadiet
Avgift: 30 €/grupp

Workshopsledare:
Sonja Korkman (MuM) är sångerska, pedagog, körledare och kompositör. Hon har arbetat med Soundpainting i över tio år, både som kompositör för tiomanna orkestern Helsinki Soundpainting Ensemble och som musikpedagog. Korkman har dragit kurser i Soundpainting och improvisation bl.a. på Sibelius-Akademin, musikskolor, högstadium, dagis, arbetsplatser, kör- och orkesterläger.

Asfaltkonst "Alla fiskar är fina fiskar"

Fortlöpande torsdag 7.5 med väderreservation

Vi gör ett statement för mångfald och acceptans på Jakobstads torg genom att rita och färglägga intressanta fiskar med asfaltkritor och pastellkritor. Tillsammans gör vi en installation i form av ett stort fiskstim eller fiskar på rad. Inspiration till deltagarnas egna fantasifulla fiskar tas från bilder ur fiskarnas värld där abborrar samsas med färggranna fiskarter från sydligare breddgrader.

Workshopledare: Sara Sundqvist, hon är bildkonstnär och timlärare på bildkonstlinjen Balatako i Wava-institutet. Sara arbetar mycket med textil och trä med en utgångspunkt från miljötänk och återanvändning.

Deltagarantal: max 25/grupp
Längd: ca 30 min per grupp
Ålder: 7-20 år
Avgiftsfri

 

Soundpainting - kompositörens och pedagogens verktyg för kollektiv improvisation och live komposition

Fredag 8.5 för- och eftermiddag 2 x 90min

Under kursen lär sig deltagarna grunderna i Soundpainting och hur man kan använda sig av det både som musiker och pedagog.

Max deltagarantal: Totalt antal deltagare max 25. Alla deltagare spelar/sjunger och lär sig att tolka handtecken, men 10 deltagare får också möjlighet att öva sig i att leda gruppen med Soundpaintingtecken.

Åldersgrupp: vuxna och yrkesstuderanden
Avgift: 15 €/person

Workshopsledare: Sonja Korkman (MuM) är sångerska, pedagog, körledare och kompositör. Hon har arbetat med Soundpainting i över tio år, både som kompositör för tiomanna orkestern Helsinki Soundpainting Ensemble och som musikpedagog. Korkman har dragit kurser i Soundpainting och improvisation bl.a. på Sibelius-Akademin, musikskolor, högstadium, dagis, arbetsplatser, kör- och orkesterläger.

Soundpainting masskör

Torsdag 7.5 eftermiddag á 45-60min

Vi improviserar tillsammans med utgångspunkt i ett av styckena ur den gemensamma repertoaren och omformar det till ett nytt stycke med hjälp av Soundpainting. Soundpainting är ett teckenspråk, skapat av kompositören Walter Thompson, med vilket man kan leda improvisation och komponera live. 

Deltagarantal: 50-500
Åldersgrupp: alla åldrar
Avgift: 30 €/grupp

Workshopsledare: Sonja Korkman (MuM) är sångerska, pedagog, körledare och kompositör. Hon har arbetat med Soundpainting i över tio år, både som kompositör för tiomanna orkestern Helsinki Soundpainting Ensemble och som musikpedagog. Korkman har dragit kurser i Soundpainting och improvisation bl.a. på Sibelius-Akademin, musikskolor, högstadium, dagis, arbetsplatser, kör- och orkesterläger.

Pimp my textile!

Torsdag 7.5 förmiddag & eftermiddag
Fredag 8.5 förmiddag & eftermiddag

Kom och prova på serigrafitryck på textil! Vi har färdiga schabloner med olika motiv men också möjlighet till egen design. Ta med ett eget plagg eller tygkasse att trycka på. Plagget kan vara en T-shirt, en hoodie, ett par jeans eller vad som helst som har en lite större slät yta för motivet. Det gör ingenting om plagget är slitet och tvättat många gånger, det viktiga är att textilen är naturmaterial som tål den värmebehandling som är nödvändig. Workshopen kommer att arbeta med temat rädda haven.

Åldersgrupp: Högstadiet
Antal deltagare: max 10 deltagare/grupp
Deltagarna tar med sig: Eget plagg eller tygkasse att trycka på
Avgift: 30 €/grupp

Vi som drar denna workshop studerar bild- och mediakonst vid Yrkesakademin i Österbotten. Vår vardag fylls av studier inom allt från film, foto och tid- rumskonst till måleri, skulptur, illustration och grafisk design. Under workshopen hjälper vi dig förstås med den rent tekniska tryckprocessen men också det kreativa arbetet att få fram din idé på bästa sätt.

Under vattenytan - prova på animation

Fortlöpande torsdag 7.5 & fredag 8.5

Vi animerar på Ipads och använder animationsapplikationen New tagtool. Med den kan man lätt sätta teckningar i rörelse, inga förhandskunskaper krävs! New tagtool ger möjlighet till rörliga animationer, hur invecklade animationer man vill skapa väljer man själv. Temat för workshopen är “Under vattenytan”. Nu får fantasin flöda fritt; en ubåt som utforskar havets djup eller kanske tar Loch Ness-odjuret form i din animation.

Workshopledare: Iren Mollgren, hon är bildkonstnär och lärare på bildkonstlinjen Balatako vid Wava-institutet.

Åldersgrupp: Från 9 år uppåt
Deltagarantal: max 12 deltagare/grupp
45 min/grupp
Avgift: 30 €/grupp

Utfärd med långbåten Equite

Långbåten Equite är en replika av en fransk amiralbåt på ca 40 fot (11,6m) från 1700-talet. Hon förs fram av 10 roddare och deltagarna utgör besättningen. Att framföra en långbåt kräver gott samarbete och ger dig trevliga utmaningar samtidigt som du får upptäcka naturen från första parkett! Under utflykten har vi fikapaus och guidning på den historiska ön Stockholmen. Kaffe/te/saft + tilltugg ingår. Utflykten tar ca 3 timmar.

Åldersgrupp: Från 13 år
Deltagarantal: max 11 deltagare
Deltagarna har med sig: Enligt väderlek lämplig friluftsklädsel
Avgift: 300 €/grupp

Aktiviteterna ordnas av naturföretaget Outside Kallan som är ett företag som inriktar sig på trygga och minnesvärda upplevelser i naturen både på land och till sjöss. Vår passion är att få människan och naturen att gå hand i hand i en ömsesidig respekt. Alla som arbetar i företaget är vildmarksguider med grenspecifika specialkompetenser och behörigheter såsom havskajakinstruktör, överlevnadsinstruktör, båtförare med mera.

 

Överlevnad, Basic training

I workshopen lär du dig det mesta du behöver kunna för att överleva i naturen, på det som naturen erbjuder. Vi går genom Eldkonst, väderstreck och orientering utan karta och kompass, Föda och vatten ur naturen, Bågskytte med mera. Denna workshop gör dig till skogens MacGyver!

Kaffe/te/saft + tilltugg ingår
Längd på workshop: 3h
Åldersgrupp: från 12 år
Deltagarantal: max 20 deltagare
Deltagarna har med sig: Enligt väderlek lämplig friluftsklädsel
Avgift: 300 €/grupp

Aktiviteterna ordnas av naturföretaget Outside Kallan som är ett företag som inriktar sig på trygga och minnesvärda upplevelser i naturen både på land och till sjöss. Vår passion är att få människan och naturen att gå hand i hand i en ömsesidig respekt. Alla som arbetar i företaget är vildmarksguider med grenspecifika specialkompetenser och behörigheter såsom havskajakinstruktör, överlevnadsinstruktör, båtförare med mera.

Utfärd till Mässkärs naturstation

Guidad rundtur på ön med lunch i den gamla lotsstationen.

Mässkär är en ö i det yttersta havsbandet utanför Jakobstad. På ön finns en f.d. lots- och sjöbevakningsstation som erbjuder allmänheten sina tjänster under namnet Mässkärs Naturstation. Från lotsarnas verksamhet på ön finns gamla lotshuset från 1856 och Mässkärs båk från samma tid. Ön har en mycket omväxlande natur. På ön finns utmärkt naturstig som innehåller presentation av såväl naturen som kulturarvet på ön. 

25€/person för tur-retur, guidning och mat
Deltagarantal: 12-50 deltagare
Utfärden tar ca 4 h

Hiphop & street dance

Fredag 8.5 eftermiddag

Åldersgrupp: Gymnasiet
Deltagarantal: max 20/grupp
Avgift: 30 €/grupp

Mer info inom kort.

Bodypercussion

Mer info inom kort.

Avgift: 30 €/grupp

Workshopsledare: Vicky O’Neon, trumslagare, artist och medgrundare av föreningarna Rock Donna och Girls Rock London.

Sh'bam

Torsdag 7.5 eftermiddag

Åldersgrupp: Högstadiet & gymnasiet
Avgift: 30 €/grupp (även större grupper välkomna)

Mer info inom kort.