Festkonserten

Skolmusik 2021 kulminerar i festkonserten 7 maj som sänds via Yle Arenan och Yle 5. Under festkonserten framförs den på förhand inövade gemensamma repertoaren tillsammans med en stor orkester. Under våren samlas filmklipp från skolorna och under själva konserten kan deltagarna sjunga med från den egna skolan, klassrummet eller hemifrån.

Vi hoppas att SKOLMUSIK 2021 kan bidra till en känsla av tillhörighet och gemenskap och att vi genom detta upplägg kan nå fler deltagare och uppmuntra till kreativitet och mera sång och musik runt om i skolorna.

Hur man kan delta!

Eftersom festkonserten i år kommer att spelas in på förhand och sändas på Yle önskar vi att skolor skickar in videomaterial som visas på en stor led-skärm under konserten. Videorna kan t.ex. bestå av att en klass, en kör eller ett kompisgäng sjunger låtarna ur repertoaren. Man får gärna vara kreativ! Videon kan filmas med kamera eller telefon och laddas upp via en Dropbox länk som uppdateras hit inom kort och skickas ut till de skolor som anmält sig.

Anmälan kan göras här: https://www.lyyti.in/Skolmusik_4546

Ett filmteam kommer även att åka ut till ett antal utvalda skolor och samla in videomaterial.

Vi uppmuntrar att skolorna ser på festkonserten tillsammans den 7.5!

Workshops & mosaikkonserter

Skolmusik kommer att erbjuda digitala workshoppar under festkonsertveckan 3-7.5.2021, där deltagarna får prova på olika aktiviteter inom konst, musik och dans. Man kan själv välja när man plockar in workshopparna i undervisningen.

Mosaikkonserterna ger deltagarna möjlighet att uppträda med sina egna programpunkter och ordnas denna gång virtuellt eller på den egna skolan. Gästkonserter med etablerade grupper och artister ordnas digitalt och regionalt.

Mera information om workshops och mosaikkonserter, hur man anmäler sig och priser kommer inom kort!

Värdorten Jakobstad

Skolmusik ordnas den 3-7 maj 2021 digitalt och regionalt med värdorten Jakobstad i Österbotten. Jakobstad har även tidigare fungerat som värdort för festivalen år 1993. Sedan dess har både festivalen och staden Jakobstad genomgått stor utveckling, och detta innebär nya koncept och samarbeten kring att anordna en festival av Skolmusiks kaliber.

Staden Jakobstad har profilerat sig som en kulturstad och en viktig studiestad som utbildar unga människor inom många olika områden med högklassigt kunnande.

Skolmusik 2021 samarbetar tätt både med Jakobstads stad och med de olika enheterna inom Campus Allegro samt andra aktörer inom Jakobstads föreningsliv, näringsliv och turism.

Gemensam repertoar

Skolmusik erbjuder en nyskriven repertoar och nytt undervisningsmaterial för grundskolan och andra stadiets utbildning. Läromedlen riktar sig också till skolor, körer och andra musikgrupper som inte deltar i själva festivalen.

Den nyproducerade repertoaren är ett bidrag till vår gemensamma och framtida sångskatt.

Repertoaren innehåller 11 nyskrivna verk som lanseras med tryckta noter och digitala övningsfiler som underlättar instuderingen. Alla verk har tillhörande lärarhandledning med information och tips för läraren hur du kan ta dig an musiken i undervisningen och också förslag på ämnesöverskridande verksamhet. Det digitala materialet finns att tillgå på läromedelsportalen SETS.

Repertoaren innehåller varierande genrer – jazz, Kpop, hiphop, rock, elektronisk musik och andra spännande ljudvärldar.

I referensgruppen som satte grunden för planeringen av den gemensamma repertoaren deltog Annika Sandvik, Camilla Cederholm, Heidi Storbacka, Krister Lillas, Linda Jansson, Martina Broberg, Miira Holländer, Mikael Fröjdö, Mikaela Storbacka, Nisse Nybäck, Peter Roos, Richard Mitts, Matilda Ångerman, Hanna Kronqvist och Martin Enroth.

Nyheter

Skolmusik 2021

Årets festival har utvecklats från fjolårets evenemang men har fått ändra både skepnad och form ett par gånger. Här följer nu en sammanfattning över årets program.

Anmälan har öppnat!

Genom att anmäla din grupp får ni mera information om festkonserten och hur ni kan ta del av de workshops och konserter som ordnas under festivalveckan i maj.